TIPS & TRICKS
U bent op zoek naar het juiste materiaal voor uw nieuw terras of oprit? Maar wat kiezen? Siergrind, tegels of toch maar klinkers? En voor welk materiaal kiezen? Hoe best invoegen om de plaatsing af te werken? Wij helpen u graag op weg met enkele praktische tips en tricks!
Keramiek, natuursteen of beton?
Er zijn 3 belangrijke productgroepen als je terrastegels gaat kiezen, nl. beton, keramiek en natuursteen. Maar welke voor- en nadelen zijn er verbonden aan uw keuze?
KERAMIEK
Keramiek is bijzonder onderhoudsvriendelijk. Hoe lager de porositeit, hoe minder vuil en vlekken er in de tegel kunnen indringen. Keramische tegels hebben een egaal en vrij glad oppervlak waardoor ze makkelijk te kuisen zijn.
Let wel op want keramische tegels zijn weinig poreus en dus ook niet erg waterdoorlatend, dit kan voor gladheid zorgen.
Zorg dat uw terras goed afwatert en kies buiten bij voorkeur voor een tegel met een minimum aan reliëf, zo verdwijnt het slipgevaar. Net als bij natuursteen zijn er grote prijsverschillen tussen verschillende tegels. Goede keramische tegels zijn de laatste jaren zeer betaalbaar geworden.
Wil u buiten keramische tegels plaatsen? Zorg er dan voor dat ze vorstbestendig zijn. Keramische tegels zijn kleurvast en beschikbaar in enorm veel uitzichten (o.a. betonlook, houtlook en natuursteenlook). Keramische tegels kunnen zowel binnen als buiten geplaatst worden, handig als je hetzelfde uitzicht wenst voor je terras en je interieur.
NATUURSTEEN
Natuursteen is een natuurlijk product en dit zorgt voor een charme die de andere producten niet hebben. Natuursteen is poreus en dus waterdoorlatend en vlekgevoelig, maar heeft als voordeel dat vlekken uit zichzelf weer verdwijnen na een tijd.
Het is een natuurproduct, heeft oneffenheden en natuurlijke kleurnuances waardoor tijdelijke vlekken niet storend zijn. Dit is de charme en het onderhoudsvriendelijke van natuursteen. Er zijn verschillende natuurlijke gesteentes, maar de meeste zijn vorstbestendig en zeer hard.
Het oppervlak is op verschillende manieren te bewerken waardoor het uitzicht, maar ook de kras- en vlekbestendigheid kan bepaald worden. Bespreek de specifieke productkenmerken met een vakman.
Kies voor natuursteen als u een tegel wilt die leeft en de meest natuurlijke uitstraling heeft.
BETON
Beton is vorstvrij, anti-slip, waterdoorlatend, goedkoop in vergelijking met andere producten en gemakkelijk in onderhoud als u kiest voor betontegels met een coating. Deze toplaag zal de tegel beschermen tegen vlekken en aangenamer (fijnere korrels) maken om over te lopen. Betontegels worden op stabilisé geplaatst, waardoor het geheel zeer waterdoorlatend is.
Dankzij de dikte van 6cm van de meeste betontegels kan u over beton ook rijden wat het interessant maakt als u de oprit en het terras in identiek hetzelfde uitzicht/materiaal wenst. Wel opletten met rijden over tegels in grote formaten
Uw terras of oprit invoegen, maar hoe?
Uw nieuwe terras invoegen: kiest u voor wit zand of een Jointex harsgebonden voegmortel? Hieronder enkele aandachtspunten!
JOINTEX HARSGEBONDEN VOEGMORTELS:
- Eenvoudig en snel invoegen, makkelijk te verwerken
- Volledig waterdoorlatend, bestand tegen krimpen en uitzetting
- Bestand tegen vorst, dooizouten, vuil, reinigingsmachines,…
- Geen onkruidgroei of cementsluier
- Meerdere voegmortels beschikbaar voor allerlei toepassingen, voegbreedtes vanaf 2 mm en belastingen tot 1.5 ton
- Duurzaam
WIT ZAND
- Eenvoudig en snel invoegen, makkelijk te verwerken
- Waterdoorlatend
- Gevoelig aan uitspoeling
- Onkruid regelmatig aanpakken
- Voegen met zand is eigenlijk enkel te gebruiken voor hele kleine voegen (maximaal 2 mm voeggrootte)
- Goedkoop
Donkere of lichte tegel
Met blote voeten op terrastegels lopen?
Alle materialen die zand bevatten zullen opwarmen in de zon, maar de kleur heeft wel een invloed op de temperatuur. Tegels met een lichtere kleur worden minder warm dan die met een donkere kleur, al is het verschil beperkt.
Kiest u toch voor donkerdere tegels, hou er dan rekening mee dat deze meer uitzetten door de warmte. De uitzettingsvoegen moeten dus breder zijn dan bij lichte tegels.
Maar wat met regenwater?
Denk goed na over de oppervlakte die u gaat verharden. Hou hierbij zeker rekening met de waterdoorlaatbaarheid van uw tuin. In sommige gemeenten is het verplicht om (deels) waterdoorlatende materialen te gebruiken als u een grote oppervlakte gaat verharden.
Hieronder enkele waterdoorlatende mogelijkheden:
- Betonstraatstenen met drainage-openingen
- Poreuze betonstraatstenen
- Grasbetontegels
- Siergrind
- Bufferblok
Check zeker ook eens de Eco-Solutions van Stone & Style!